14. 5. 2015

Kdo hledá, najde. Našli jste i vy?

Vzpomínáte si na článek Najděte si Sigmundu Freuda z 3.5.2015? Zkusili jste si jej podle ukázky najít? A vyzkoušeli jste i malou výzvu - vyhledat záznam o narození Albína Poláška nebo Františka Palackého

Pokud jsou odpovědi "ano" a byli jste úspěšní, jaký je to pocit?  ...

Ve svém chytrém mobilu mám v komunikaci s bankou nastaveno, že vždy, když přijdou na účet nějaké peníze, dostanu textovku, která se mi ohlašuje speciálním cinknutím. Najdu-li někoho z předků nebo příbuzných v matrice nebo jiné archivní listině, tak se z mobilu neozve nic. Z mého nitra se však ozve malé   

JUPÍ! 
nebo velké  
JUPÍ! 

V závislosti na tom, jak dlouho jsem daný údaj hledal nebo jak blízko je mému srdci. Mám dobrý pocit, někdy vítězný a triumfální. Hledání kořenů není emočně neutrální práce.

11.5.2015 se na iDNES objevil rozhovor s genealožkou Lenkou Peremskou (upozornění je i v Aktualitách). I ona potvrzuje, že vnímá za zápisy z matrik víc, než jen informace. Jiný pocit asi zažívá člověk, který pracuje na rodokmenu klienta, jiný, když hledá své vlastní předky a jiný, pokud hledá (a třeba sbírá) údaje o slavných a známých osobnostech. To byl případ mé výzvy pro vás. Šlo o známé osobnosti narozené na území dnešního Moravskoslezského kraje.

Pokud jste v hledání uspěli, mám pro vás kontrolu. Kliknutím na jméno a příjmení si stáhněte soubory pro:
Soubory jsou komprimovány do formátu ZIP a uvnitř najdete: 
  • informaci o matrice, kde se příslušný zápis nachází (jsou tam uvedeny údaje pro referenci), 
  • obrázek celé dvojstrany z matriční knihy, kde se zápis nalézá (folio) a
  • výřez se zápisem o narození dané osobnosti
A co s tím dál?

Od zápisu v matrice k výletu za poznáním

Ve svých 12 důvodech pro hledání kořenů jsem napsal (č. 8), že místa předků se mohou stát cíli výletů s rodinou nebo přáteli. Totéž platí i pro místa tří vyhledaných slavných rodáků.

Rodný dům Sigmunda Freuda v Příboře.

V Příboře můžete navštívit rodný dům Sigmunda Freuda (foto) a pak přejet 16 km do Frenštátu pod Radhoštěm a na tamní radnici si prohlédnout unikátní sochu Radegasta. Při pěkném počasí a přejezdu dalších 7 km z Frenštátu do Trojanovic (restaurace Ráztoka) se lze vyvézt lanovkou na Pustevny a udělat si procházku k Radegastu a na Radhošť sousoší sv. Cyrila a Metoděje (foto). To jsou u nás nejslavnější díla Albína Poláška. 

Radhošť - Sousoší sv. Cyrila a Metoděje od Albína Poláška.

Alternativně se můžete z Frenštátu vydat do Hodslavic (21 km) a tam navštívit rodný dům a památnk Františka Palackého (foto).

Rodný dům Františka Palackého v Hodslavicích.

Spojíte kulturu, historii, vzdělávání, (pěší, cyklo- nebo auto-) turistiku, sběratelství (já sbírám turistické vizitky), gurmánské zážitky apod.. A poznáte, kam po zápisu do matriky vedl postupně osud naše hrdiny dál. 

Zápisem do matriky totiž vše formálně začíná. Pro někoho je to jen inkoust na papíře. Já to vnímám tak, že jsme si v tu chvíli všichni rovni a máme otevřené dveře pro využití našeho potenciálu. Pak se před námi otevře naše Cesta a křižovatky...

Stalo se tak i v případě T.G.M., jehož zápisem z matriky narozených v Hodoníně (pro zpestření) končím tento příspěvek.

Zápis o narození "Thomase Johanna Masarika" (Tomáše Jana Masaryka) - 7.3.1850. Zdroj: MZA Brno, matrika N (1838-1858) Hodonín, sign. 5306, fol. 305 (on-line s. 155/312).


Tak šťastnou cestu!

PS.

Když už byla zmínka o sv. Metoději, tak již brzy zde bude i příběh mého pradědy Metoděje...




Žádné komentáře:

Okomentovat

Vážím si komentářů od podepsaných čtenářů. Příspěvky můžete komentovat pod každým z nich. Své názory, náměty a dotazy ke stránkám a jejich obsahu prosím směřujte do rubriky "Vaše názory". Děkuji.

LF